הסדרה לדיאלוג, סובלנות והבנה בין-דתית

רוברטו ארבּיבּ

הרב רוברטו ארביב, המנהל החינוכי של מכון שכטר בנווה צדק בתל אביב. בשנים האחרונות נטל על עצמו לפעול ביתר שאת למען הבנה בין-דתית ולטובת דיאלוג רוחני לשלום בין יהודים למוסלמים. מראשי קבוצת דרך אברהם – לדיאלוג רוחני לשלום ולסובלנות בין היהדות והאסלאם.

הרב ארביב זכה בפרס ליבהבר לסובלנות דתית ופתיחות תרבותית במדינת ישראל בשנת 2000 מטעם מכון שכטר למדעי היהדות. פרס לִיבְּהַבֶּר נוסד ע"י הרב מרק וד"ר הניה לִיבְּהַבֶּר ז"ל במטרה לעודד סובלנות דתית ופתיחות תרבותית במדינת ישראל, בעקבות רצח ראש הממשלה יצחק רבין, מתוך מחויבותם העמוקה לקידום הסובלנות הדתית והפלורליזם בישראל. 

ברברה מאייר

פרופ׳ ברברה מאייר (Prof. Barbara Meyer)  היא מרצה בכירה בתכנית ללימודי דתות באוניברסיטת תל אביב. תחומי המחקר שלה הם כריסטולוגיה בת זמננו, תפיסת הרוע בהגות היהודית והנוצרית, ובחינה בין-דתית של תיאולוגיות של החוק. בשנת 2004 ראה אור ספרה Christologie im Schatten der Shoah – im Lichte Israels. Studien zu Paul van Buren und Friedrich-Wilhelm Marquardt, והוא עתיד לראות אור בתרגום לאנגלית. בין פרסומיה העוסקים בתיאולוגיה במבט בין-דתי, החוק בהגות הנוצרית שלאחר השואה וזהותו היהודית של ישו, ראה אור "משמעותו הדוגמטית של יהדותו של ישו", בספר ישו הנוצרי והעם היהודי בזמן הזה: מחקרים חדשים ביחסי גומלין תיאולוגיים, בעריכת פיליפ קאנינגהאם ואחרים (הוצ' ארדמנס, 2001), ו-"ללכת בדרכי הכוכב: פול ואן ביורן", בספר אמונה, אמת ותבונה: מבטים חדשים על כוכב הגאולה לפרנץ רוזנצוויג, בעריכת יהוידע עמיר ואחרים (שנת 2012). ד"ר מאייר מבקשת לבחון את ההגות הנוצרית בת-ימינו הן מנקודת מבטה של הכנסייה הנוצרית, והן על יסוד הגישה הבין-דתית, ולחקור את השינויים באופן בו נתפסה היהדות והיהודים על ידי הנוצרים, כמו גם את הדינמיקה של הבנתה-העצמית של הנצרות והאופן בו היא נדרשת למקורותיה היהודיים.

אפרים מאיר

פרופ' אפרים מאיר הוא פרופסור אמריטוס, מומחה בפילוסופיה יהודית בעת החדשה, עם דגש על הפילוסופיה של פרנץ רוזנצווייג, מרטין בובר ואברהם יהושע השל, המטפיזיקה האתית של עמנואל לוינס והגות יהודית על השואה. הזיקות והתפר בין העולם היהודי והכללי עומדים בלב רבים ממחקריו.

תחום מחקר נוסף של פרופ' מאיר הוא תאולוגיה בן-דתית. פרופ' מאיר פרסם שלושה ספרים המתעסקים בנושא: Dialogical Thought and Identity. Trans-Different Religiosity in Present Day Societies (2013), Interreligious Theology. Its Value and Mooring in Modern Jewish Philosophy (2015), Becoming Interreligious. Towards a Dialogical Theology from a Jewish Vantage Point (2017).

פרופ' מאיר הוא פרופסור אורח באקדמיה לדתות העולם באוניברסיטת המבורג  (Levinas Guest Professor for Jewish Dialogical Studies and Interreligious Theology). הוא נשיא הארגון הבינלאומי על שם רוזנצווייג. 

ע'סאן מנאסֿרה

השייח עסאן מנאסרה, חבר במסדר הסופי א-טריקה אלקאדריה לשלום בנצרת, מראשי קבוצת דרך אברהם – לדיאלוג רוחני לשלום ולסובלנות בין היהדות והאסלאם. מזה שנים תורם תרומה חשובה לדיאלוג רוחני לשלום ולהבנה בין דתות בישראל.

Gandhi and Jewish Philosophers / Trans-different Encounters

Ephraim Meir

In previous books, Ephraim Meir developed an interreligious theology that promotes deep communication and dialogue without neglecting the particularities of each religion or culture. In this present book he proposes a pre-eminent example of his dialogical theology in which “trans-difference” is central. Through a series of virtual encounters, he brings Mahatma Gandhi into conversation with a variety of Jewish philosophers. Focusing on the realization of a peaceful and just society, and on the challenge of active nonviolence, he compares Gandhi's views with those of Buber, Levinas and Heschel. Recontextualizing Gandhi, he points to the potential of Gandhi's transformational praxis for Israelis and Palestinians.

גבריאל שטרנגר

הודי דתי, מורה לקבלה וחסידות, יוצא למסע עיוני בספרות החכמה המוסלמית ומגלה עולם קסום. המסע הניב מסה זה, רוחניות ודבקות מיסטית במפגש יהודי-מוסלמי, הפותח בעקרונות הרוחניים וההלכתיים של האסלאם, אנו פוגשים את אל-ע֗זאלי, המגשר בין המיסטיקה לאורתודוקסיה המוסלמית במאה השלוש-עשרה, שהטביע חותם גם על הגותם של חכמי היהדות בימי הביניים. המסע עובר בעולמם הקסום של הצוּפים, וביניהם "גדול המורים" אבן ערבי, שתובנותיו לגבי חכמת הנביאים או האדם השלם נושאות את רשמי מקור החכמה העלום שממנו שאב ספר הזוהר את תורת הספירות. אנו פוגשים גם במשורר מַווְלָאנַא רוּמי חולה האהבה, המלמד אותנו איך להמיר ייסורי הפרידה מאהוב לאהבת אלוהים יוקדת, רעיון המופיע במשל "יושב הקרנות והנסיכה" של המקובל רבי יצחק דמן עכו, ולאחר מכן בספר ראשית חכמה של חוג מקובלי צפת. המסע מגיע אל דמותו המרתקת של רבי אברהם בן הרמב"ם, ששילב מנהגי התבוננות צוּפיים בבית הכנסת שלו בקהיר ואל דמויות ססגוניות נוספות בנוף היהודי והמוסלמי. 

האפילוג מתחקה אחרי התהליכים הנפשיים והרוחניים המלווים את המפגש עם ספרות החכמה של אחרת, ומציג מודל פסיכואנליטי להבנת המתרחש במפגשים בין-דתיים. 

 

אהרן ז׳אן-מארי לוסטיגר

הקרדינל אהרן ז'אן-מארי לוסטיגר שאף כל ימיו לבנות גשר בין יהודים לנוצרים ולתרום להבנה הדדית ולהתמודדות עם פצעי העבר, כך שיהיה "מפגש היהודים והנוצרים בשירות האנושות מקור השראה לשלום וברכה עבור כולם". הוא מוסיף ואומר כי "הקבלה של הנוצרים את העם היהודי והיהדות כברכה יכולה להביא להכרה של היהודים בנוצרים ובמציאות הנוצרית. העתיד יגיד והאלוהים יודע, אך לא ניתן לקוות שתהליך כזה יתרחש לפני שנתגבר על משקלן של מאות שנות הרדיפה". אחת התמות המרכזיות בספר זה הוא דרישתו הנחרצת של הקרדינל להעמיק את ההיכרות העצמית דרך המפגש עם הזולת, קרי דיאלוג בין יהודים לנוצרים: "מפגשם של מנהיגי הכנסייה הקתולית והיהדות יכול על בסיס אמון הדדי לעזור במיתון ההתפרצויות חסרות ההיגיון של שנאה, טינה או נקמה, ואם ירצה ה', לכונן דו־שיח המבוסס על כבוד הדדי ומפגשים נושאי פרי".

הקרדינל אהרן ז'אן-מרי לוסטיגר (2007-1926) נולד בפריז להורים יהודים שהיגרו לצרפת מפולין. בגיל 14 הוא נטבל כנוצרי, והוסיף את השמות ז'אן ומארי לשמו אהרן. אימו ג'יזל נספתה באושוויץ. הוא הוסמך לכהן בכנסייה הקתולית, שימש כרועה קהילה בפריז (1979-1969), וכהגמון העיר אורליאן (1981-1979). בשנת 1981 הוא מונה לארכיהגמון של פריז וב-1983 לקרדינל. במעמדו כקרדינל וכארכיהגמון של בירת צרפת, ובשל זהותו היהודית וקשרי הידידות שיצר עם יהודים, תרם הקרדינל לוסיטגר רבות לדו-שיח יהודי-נוצרי בצרפת ומעבר לגבולותיה.

 

צוּפיוּת ויחסי יהודים-מוסלמיםִ

דרך אברהם - הדרך הצוּפית הישראלית

יפיע קתרין רנדל

דרך אברהם – הדרך הצוּ פית הישראלית, היא אחווה צוּ פית ישראלית, קבוצה של יהודים ומוסלמים העוסקים ביחד בפעילות צוּ פית, ובכך סוללים נתיבים של שלום בין שתי המסורות האמוניות באיזור שסוע סכסוכים. ספר זה חוקר את יסודותיה ומהותה של פעילות צוּפית זו ואת יכולתה לתרום לשלום איזורי. הספר, המבוסס על סדרה של ריאיונות עומק עם חברי דרך אברהם, מציג גישה מקורית לחקר הפיוס, הממקמת את פעולתן של קבוצות שאינן פעילות שלום במובן המסורתי של המילה בתוך ההקשר הרחב יותר של יוזמות שלום מהשטח. כיצד אלו הבאים מדתות שונות אינם רואים סתירה בקבלת פרקטיקה צוּ פית משותפת? המרואיינים רואים במפגשים בין מיסטיקנים מוסלמים ויהודים במזרח התיכון בימי הביניים מסורת משותפת ליהודים ומוסלמים, המאפשרת להתקדם בדרך רוחנית. תיאור עומק ראשון זה של אחוות דרך אברהם – הדרך הצוּ פית הישראלית הוא מקור רב ערך לחוקרי צו ּפיות, ולכל מי שמעוניין ביחסי יהודים-מוסלמים, וצועד בנתיבות השלום.

Ephraim Meir

​In a time of religious violence, a dialogical theology of a Jewish cast provides a means for overcoming religious fanaticism. Faith in the Plural presents a deed-centered dialogical theology rooted in Jewish dialogical philosophy. It is suggested that the search for dialogical elements in religious sources and traditions and the lively contact with religious others offer remedies for religious aberrations.

פרופ' אבי אלקיים, השיח' ע'סאן מנאסֿרה והרב רוברטו ארבּיבּ.

"אדון השלום" הוא סידור תפילות חדש ומיוחד במינו, ראשון מסוגו בעולם, ופורץ דרך בתולדות הדתות הגדולות. זהו ספר תפילות לשלום משלוש הדתות הגדולות: היהדות, הנצרות והאסלאם ובשלוש שפות: עברית, ערבית ואנגלית. את הסידור ערכו בעלי ניסיון רב שנים בדיאלוג בין־דתי לשלום, לאהבה ולסבלנות: פרופ' אבי אלקיים, השיח' ע'סאן מנאסֿרה והרב רוברטו ארבּיבּ.

Ephraim Meir

This book presents Judaism as a special kind of Humanism. It is argued that one does not have to make a choice between Judaism or humanism: the are interconnected, two sides of the same coin. The defense of human rights such as equality and freedom and the respect for the dignity of every human being make up the backbone of Judaism.