דעת תבונות - סדרת מסות

עורך הסדרה

פרופ' אבי אלקיים

פרופ' אבי אלקיים, עמד בראש המחלקה לפילוסופיה יהודית, הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר־אילן. הוא מכהן כראש מרכז שלמה מוסיוף לחקר הקבלה באוניברסיטת בר־אילן.

 תחומי המחקר הראשיים הם: תורת הקבלה בימי הביניים ובראשית העת החדשה, חקר הזרמים הקבליים בצפת במאה השש-עשרה, מחקר המשיחיות השבתאית וגלגוליה באסלאם, חקר יחסי הגומלין בין המיסטיקה היהודית והמיסטיקה האסלאמית. עומד בראש קבוצת 'דרך אברהם' לדיאלוג רוחני לשלום בין יהודים ומוסלמים. מתרגם חיבורים פילוסופיים ומיסטיים מערבית קלסית לעברית בת-ימינו, כמו גם שירה מודרנית מערבית לעברית. הקים את הוצאת אדרא עם ד"ר דפנא לוין ועורך ראשי של הסדרות בהוצאה זה. 

יגאל ורדי

חשיבה דתית היא תנאי הכרחי לכל תהליך אפיסטמולוגי בהכרת המציאות. חשיבה זו מתאפיינת בחיפוש אחר סיבת-הסיבות לכל המתרחש בעולם, תוך ניסיון להתחקות אחר פעולת "היד-הנעלמה" המשפיעה על עולם התופעות הנגלה לעין. לכן, כאשר הפילוסוף תלס אמר "הכל מים", הוא למעשה הציג אמירה מטפיזית-דתית בחיפוש אחר החוק הקוסמי. 

האם חשיבה דתית מושתתת על חשיבה רציונלית, או שמא אנו נדרשים לקטגוריה אפיסטמולוגית אחרת ואף אי-רציונלית. לעיתים אנו נדרשים לעבור קונברסיה רוחנית לעבר חוויה מיסטית, ורק לאחר מכן לנסות לתרגם חוויה אינפבילית זאת למושגים מובנים ברשות הרבים. ידיעת המציאות איננה רק שכלתנית, אלא היא טעונה ביצרים וברגשות, וכפי שכינה זאת זיגמונד פרויד הידיעה טעונה בקתקסיס ליבידינלי. 

דת ממוסדת לא יכולה להפציע ולהתגבש, אם אין תשתית אפריורית מראש. אי-אפשר להבין את אופן הפצעתן והתמסדותן של דתות שונות, בזמנים ובמקומות היסטוריים, מבלי להציג קלסיפיקציה ארכיטיפית של דתות המתקיימות בפוטנציה בתודעה האנושית. הקלסיפיקציה הארכיטיפית מבוססת על פרויקציה של מיתוסים דתיים שהאדם יצר. לכן, המסקנה המתבקשת הינה שהפסיכולוגיה של הדת מטרימה לסוציולוגיה של הדת. 



משה חלמיש

המחבר מתחקה באופן עמוק אחר היחס המורכב שבין ממשות ורוח, בעיקר בשאלת הצורך של האדם בזיקה אל העליונים, ובשאלת הזיקה של העליונים לתחתונים. הוא בוחן מורכבות זאת כפי שהיא מתגלגלת ברחבי הספרות הקבלית ובמקורותיה, בהתגלמותה בשיח האנושי ובריטואל הדתי. בין הנושאים הנדונים במסה זו: טרנסצנדנטיות והאצלה; כוחה של מוּדעוּת; דיוקן והתקשרות הדדית; על עבודה בגשמיות; כיוונים של מורכבות קוסמית ומשמעויות; מורכבותה של השכינה ומשמעויות; מורכבויות ומשמעויות; מגוון גילויים של זיקה בין רוחני וגשמי; א-סימטריה בעולם הרע; מרחב וזמן; ממד הזמן במסגרות חיים ומות, מיתוס, לימוד תורה; מימוש כוונות, רצונות ומחשבות באמצעים גשמיים; מילים וערכים, פשט והרחנה;  מציאות ומשמעות; גלגולם של יסודות  רוחניים.