מחברי הספרים

אבי אלקיים

פרופ' אבי אלקיים, ראש המחלקה למחשבת ישראל וראש מרכז שלמה מוסיוף לחקר הקבלה, הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר-אילן. תחומי המחקר הראשיים הם: תורת הקבלה בימי הביניים ובראשית העת החדשה, חקר הזרמים הקבליים בצפת במאה השש-עשרה, מחקר המשיחיות השבתאית וגלגוליה באסלאם, חקר יחסי הגומלין בין המיסטיקה היהודית והמיסטיקה האסלאמית. עומד בראש קבוצת 'דרך אברהם' לדיאלוג רוחני לשלום בין יהודים ומוסלמים. מתרגם חיבורים פילוסופיים ומיסטיים מערבית קלסית לעברית בת-ימינו, כמו גם שירה מודרנית מערבית לעברית. הקים את הוצאת אדרא עם ד"ר דפנא לוין ועורך ראשי של הסדרות בהוצאה זה. 

רוברטו ארביב

הרב רוברטו ארביב, המנהל החינוכי של מכון שכטר בנווה צדק בתל אביב. ממייסדי 'דרך אברה – הדרך הסופית הישראלית'. בשנים האחרונות נטל על עצמו לפעול ביתר שאת למען הבנה בין-דתית ולטובת דיאלוג רוחני לשלום בין יהודים למוסלמים. מראשי קבוצת דרך אברהם – לדיאלוג רוחני לשלום ולסובלנות בין היהדות והאסלאם.

ז'אן־ז'ראר בורשטיין

ז'אן־ז'ראר בורשטיין הוא פסיכואנליטיקאי אשר פועל ומלמד בפריז. דוקטור לפילוסופיה, מרצה בבית הספר המעשי ללימודים מתקדמים. זהו ספרו השלישי שמתורגם לעברית. שני ספריו הקודמים הם: הפסיכולוגיה של הנאציזם: מסה על הרס הציווליזציה (רסלינג, 2004) ופסיכואנליזה והגאולה העברית הקדומה: פרשנות לאקאניאנית לספר יונה (רסלינג, 2014).

חיים היימס

פרופ' חיים היימס, דיקן הפקולטה למדעי הרוח והחברה, אוניברסיטת בן גוריון בנגב.
מחקריו עוסקים בהיסטוריה של ימי הביניים התיכונים ובמיוחד ביחסים שבין הדתות, הפולמוס הבין דתי, מיסטיקה, פילוסופיה, אפוקליפטיקה, מינות, מגיה ואזוטריקה.
בין ספריו:

The Art of Conversion: Christianity and Kabbalah in the Thirteenth Century (Brill: Lieden, 2000)

Like Angels on Jacob’s Ladder: Abraham Abulafia, the Franciscans and Joachimism (SUNY: Albany, 2007)

אורנה רחל וינר

ד"ר אורנה רחל וינר היא עמיתת מחקר בכירה במרכז שלמה מוסיוף לחקר הקבלה, הפקולטה למדעי היהדות באוניברסיטה בר-אילן. בעלת תואר ראשון בספרות ולשון עברית ואנגלית מאוניברסיטת חיפה, ותואר שני בבלשנות שמית מבר-אילן. דוקטור לפילוסופיה יהודית וקבלה, אוניברסיטת בר-אילן. עוסקת בעריכה לשונית  אקדמית ובניקוד שירים עבור משוררים ולכותבי מאמרים על שירה מתורגמת.

בין שאר עיסוקיה – ציירת, הילרית ועוסקת ב"רוחניות עכשווית", חברה שנים רבות בתנועות התעוררות רוחניות – דרך אברהם ו-MPH.  מטפלת רוחנית בשיטת הילינג קבלי תלת-ממדי שפיתחה.

מנהלת פורום לפתרון חלומות באתר 'טבעי', מעבירה סדנאות לראיית הילות, קורסים לקבלת כוחות מרפא, סדנאות סמלים ואותיות. חוקרת את ההשפעות האנרגטיות של האצבעות. מטפלת ומרפאה בשיטות מגע והילינג שונות ומשולבות זה שלושים שנה.

משה חלמיש

פרופ' משה חלמיש שימש כראש המחלקה לפילוסופיה אוניברסיטת בר-אילן ועורך ראשי של 'דעת' – כתב עת לפילוסופיה יהודית וקבלה, הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר-אילן. 
מחקריו האקדמיים עסקו בעיקר בשני נושאים שכמעט לא נדונו בספרות המחקר. הנושא הראשון עסק בקבלה בארצות המזרח, שבמסגרתו גם ההדיר חיבורים שונים מתוך כתבי-יד מתימן ומצפון אפריקה. הנושא השני, שהפך לעיקר הפעילות, הוא האינטראקציה בין עולם התפילה, ההלכה והמנהג, מצד אחד, לבין עולם הקבלה, מצד שני. בכך תרם גם לראייה נכונה יותר של פני התרבות היהודית בעת החדשה. חיבוריו של פרופ' חלמיש בתחום זה הם: הקבלה בתפילה, בהלכה ובמנהג (תש"ס. מהדורה שלישית בשנת תשע"א. 686 עמ'); הנהגות קבליות בשבת (תשס"ו. 556 עמ'); חקרי קבלה ותפילה (תשע"ב. 458 עמ'); הריטואל הקבלי – שילוב של הגות ומעש (תשע"ז. 392 עמ'). לצד אלה נתפרסמו מאמרים נוספים בתחום. מבין חיבוריו האחרים המתפרסים על פני כמה נושאים נמנה את: קטלוג של כתבי-היד הקבליים בספריית להמן בניו-יורק, אהל חיים (תשמ"ח. 352 עמ'); מבוא לקבלה (תשנ"ב/1991. 308 עמ'). הופיע בתרגום לאנגלית ב- 1998. 390 עמ'. פרופ' שרל מופסיק החל לתרגמו לצרפתית, אך נקטף בחתף; פירוש לספר התניא, נתיב לתניא (תשמ"ח. 336 עמ'. מהדורה שנייה בתשס"ה). כן ערך, והשתתף בעריכה של, חיבורים מדעיים רבים.

יורם יעקבסון

ד"ר יורם יעקבסון נולד בשנת 1944 בחיפה, בן להורים שנמלטו מאימת השלטון הנאצי בגרמניה ערב פרוץ מלחמת העולם השנייה. רכש את השכלתו האקדמית באוניברסיטה העברית בירושלים. בתחילה יצק מים על ידיהם של פרופ' גרשם שלום ופרופ' מאיר יעקב קיסטר, ומאוחר יותר על ידיו של פרופ' ישעיה תשבי, אשר תחת הנחייתו כתב את עבודת הדוקטורט, 'תורת הגאולה של ר' מרדכי דאטו', אותה סיים בהצטיינות יתרה. יורם היה מבכירי חוקרי הקבלה והחסידות. הוא היה מרצה נערץ, שהרצאותיו נודעו למרחוק בשל
מקוריות הרעיונות שהובאו בהן, בהירות תכניהן, צחות המחשבה וחדות הלשון, שפתו המליצית של יורם והקסם שאפף אותן. לא פעם כינוהו תלמידיו 'בור סוד שאינו מאבד טיפה', 'עוקר הרים' ויש שהגדילו לעשות ונוכח סגולותיו ומעלותיו דימו את יורם יושב במערה ולומד עם הרשב"י בכבודו ובעצמו. מעבר וקודם להיותו של יורם איש אקדמיה בעל יכולות אינטלקטואליות יוצאות מגדר הרגיל – בבחינת "איש רוח", היה יורם איש משפחה תאב חיים, אדם צמא דעת, אוהב אדם ואיש רעים להתרועע. הוא נפטר בשנת 2017 אחרי מאבק ממושך במחלה קשה, והותיר אחריו אישה, ארבעה ילדים ואוהבים רבים
המוקירים את זכרו. חבל על דאבדין ולא משתכחין. יהי זכרו ברוך.

חנה כשר

פרופ' חנה כשר היא פרופ' אמריטה במחלקה למחשבת ישראל באוניברסיטת בר־אילן. חוקרת מובילת דרך בפילוסופיה היהודית בימי־הביניים בכלל ובחקר הגותו של הרמב"ם בפרט. בין פרסומיה הרבים ניתן למנות את הספרים הבאים: שולחן כסף לר' יוסף אבן כספי (1996); על המינים, האפיקורסים והכופרים במשנת הרמב"ם (2011).

יהודה ליבס

פרופ' יהודה ליבס (נולד ב-1947) הוא חוקר מחשבת ישראל ומחבר פורה בנושא חקר הקבלה והמיסטיקה היהודית. חתן פרס א.מ.ת לחקר ההגות היהודית וחתן פרס ישראל לחקר מחשבת ישראל.  על מחקריו זכה בפרס ביאליק ובפרס שלום.

משנת 2004 ליבס מכהן בקתדרה לקבלה ע"ש גרשם שלום. במחקריו עוסק ליבס במיתוס היהודי משורשיו המקראיים דרך גלגוליו ביהדות ההלניסטית, בספר יצירה, בספרות התלמודית ובקבלה מראשיתה ועד התקופה המודרנית. מחקרים רבים הקדיש לספר הזוהר, לקבלת האר"י, לשבתאות, לחסידות ברסלב, לתלמידי הגר"א ועוד. במחקרים אלה ביקש, לעיתים קרובות, את יסוד התודעה העצמית של המחבר המוחבא בתורתו ואת היסוד המשיחי.

נוסף על אלה חקר את הזיקות הסבוכות שבין דת ישראל לדתות אחרות – הדת היוונית ("הפגאנית"), הנצרות והאסלאם. כמו כן עסק בחקר השירה הדתית היהודית ובחקר תורת היצירה הספרותית, המתבססת על המיתוס הדתי. עם עבודתו המדעית עסק בתרגום לעברית – בצירוף מבואות – של שירה דתית יוונית, לטינית וערבית. לעיתים הביע בכתב את דעתו על ענייני השעה והתרבות.

אפרים מאיר

פרופ' אפרים מאיר הוא פרופ' אמריטוס, מומחה בפילוסופיה יהודית בעת החדשה, עם דגש על הפילוסופיה של פרנץ רוזנצווייג, מרטין בובר ואברהם יהושע השל, המטפיזיקה האתית של עמנואל לוינס והגות יהודית על השואה. הזיקות והתפר בין העולם היהודי והכללי עומדים בלב רבים ממחקריו.

תחום מחקר נוסף של פרופ' מאיר הוא תאולוגיה בן-דתית. פרופ' מאיר פרסם שלושה ספרים המתעסקים בנושא: Dialogical Thought and Identity. Trans-Different Religiosity in Present Day Societies (2013), Interreligious Theology. Its Value and Mooring in Modern Jewish Philosophy (2015), Becoming Interreligious. Towards a Dialogical Theology from a Jewish Vantage Point (2017).

פרופ' מאיר הוא פרופסור אורח באקדמיה לדתות העולם באוניברסיטת המבורג  (Levinas Guest Professor for Jewish Dialogical Studies and Interreligious Theology). הוא נשיא הארגון הבינלאומי על שם רוזנצווייג. 

דפנא לוין

ד"ר דפנא לוין היא עמיתת מחקר בכירה במרכז מוסיוף לחקר הקבלה באוניברסיטת בר אילן. תחומי מחקרה הראשיים מתמקדים  בקבלה בימי הביניים  ובראשית העת החדשה :   בחקר תורות הגלגול, תורות הנפש, תורות הקארמה ותורות תיקון הנפש, ובחקר יחסי הגומלין בין תורות אלו בקבלה ובין  מקבילותיהן  בדיסציפלינה  הטראנספרסונלית  המתייחדת ברגרסיה לגלגולים קודמים. עוסקת  היום  בחקר הפירוש האזוטרי  לשיר השירים מן המאה הט"ז  ברנסנס האיטלקי.  לוין עוסקת אף בפרקסיס של הדיסציפלינה הטראנספרסונלית המתייחדת ברגרסיה לגלגולים קודמים, לעוברות, ללידה ועוד במטרה להתחקות אחר המקור למצוקותיו של אדם בחייו היום, לשחררם  ולהשיב לו את זכות הבחירה. הקימה את הוצאת אדרא יחד עם פרופ' אבי אלקיים במטרה להנגיש לצבור המשכיל ידע אזוטרי רחב מתחומי מחקר מגוונים.  עורכת את הכנס השנתי ליהדות, רוחניות ומיתוס יחד עם פרופ' אבי אלקיים המתקיים מדי פברואר במרכז הכנסים ע"ש אדנאור במשכנות שאננים ירושלים.      

אריה קופסקי

פרופ' אריה קופסקי הוא פרופסור מן המניין בחוג ללימודי ארץ-ישראל, אוניברסיטת חיפה. מחקר: נצרות מזרחית, הדת הנוציירית-עלאווית. בין ספריו:

 Eusebius of Caesarea Against Paganism (Leiden: Brill 2000).

The Nusayri-Alawi religion: An Enquiry into Its Theology and Liturgy, by Meir M. Bar-Asher & Aryeh Kofsky (Leiden: Brill 2002).

Syriac Idiosyncrasies: Theology and Hermeneutics in Early Syriac Literature, by Aryeh Kofsky & Serge Ruzer (Leiden: Brill 2010).

דב שוורץ

פרופ' דב שוורץ הוא פרופסור למחשבת ישראל, בעבר דיקן הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת בר-אילן. בשנת 2015 זכה ב- פרס אמת ב- מחשבת ישראל.

שוורץ כתב למעלה מ-20 ספרים וכמאתיים מאמרים. הוא לא נתפס לסגנון או פרק זמן מסוים אלא עוסק במגוון תקופות של מחשבת ישראל, מהוגי ימי הביניים ועד פילוסופיה יהודית מודרנית ופוסט-מודרנית.

תחומי המחקר המרכזיים של שוורץ הם הפילוסופיה היהודית בימי הביניים, הגות הציונות הדתית, חסידות חב"ד ועוד.

שלמה גיורא שוהם

שלמה גיורא שוהם  הוא הוגה דעות בין-תחומי, שחשיבתו מושפעת מהפילוסופים והסופרים של תורת האקזיסטנציאליזם, חתן פרס ישראל לשנת תשס"ג (2003) ופרס א.מ.ת לשנת 2007. בין ספריו ניתן למנות את אהבה כפיתיון: חוה, קזנובה ודון חואן. עם עובד, 1993; אוהל המצורעים, עם עובד, 1993; אישיות וסטייה, אור עם, 1995; אלימות – האלם, צ'ריקובר, 1984; אלימות, אור עם, 1994; אנטישמיות : ואלהאלה, גלגלתא ואושוויץ, צ'ריקובר 1992; גאולה דרך הביבים: סטייה, אונטולוגיה ומיתוס, צ'ריקובר, 1980; הגשר אל האין: גנוסיס, קבלה ואקזיסטנציאליזם, דביר, 1991; הדיאלוג בין המיתוס לכאוס, הוצאת רמות – אוניברסיטת תל אביב, 2002; טירוף, סטייה ויצירה, סדרת אוניברסיטה משודרת, בהוצאת משרד הביטחון – ההוצאה לאור, 2002;   תרפיה פרומיתאית, טיפול אקסיסטנציאליסטי באמצעות דיאלוג ויצירה, הוצאת "אח", 1998.

השייח עסאן מנאסרה

השייח עסאן מנאסרה, חבר במסדר הסופי א-טריקה אלקאדריה לשלום בנצרת, מראשי קבוצת דרך אברהם – לדיאלוג רוחני לשלום ולסובלנות בין היהדות והאסלאם. מזה שנים תורם תרומה חשובה לדיאלוג רוחני לשלום ולהבנה בין דתות בישראל.

 

דילוג לתוכן