אודות אדרא - בית להוצאת ספרים אקדמיים

רוּחַ הַחַיָּה בָּאוֹפַנִּים (יחזקאל א, כ)

הוצאת אדרא – בית להוצאת ספרים אקדמית הוקמה בשנת  2015 בידי פרופ' אבי אלקיים וד"ר דפנא לוין.

 הוצאת אדרא היא מו"ל אקדמי מוביל בישראל הנעה בקו התפר שבין עולמות מדעי הרוח, מדעי הדתות, מדעי היהדות, הדיאלוג והסובלנות הבין־דתית. טובי החוקרים בישראל ובעולם מפרסמים בהוצאת אדרא, ביניהם חתני פרס ישראל, פרופ' יהודה ליבס ופרופ' שלמה גיורא שוהם וחתן פרס א.מ.ת פרופ' דב שוורץ.

הוצאת אדרא רואה עצמה כסוכנת תרבות מרכזית שמטרתה להנגיש בפני הקהל הישראלי, בשפה העברית והערבית, את מיטב המקורות והמחקרים על הדתות, האמונות, המיסטיקה והרוחניות.

בשל הדאגה על הידלדלותה של הרוח בישראל, שואפת הוצאת אדרא בכל מפעלותיה, לקדם את יוצרי הידע וסוכניו של הרוח, לשרת, לקשר ולתמוך בקהילות המלומדים, הסטודנטים והחוקרים, כך שהידע והמומחיות שלהם ישיגו את את מירב השפעתם על התרבות הישראלית.

מייסדי הוצאת אדרא מחוייבים להתעצמות הרוח בישראל, להצתת הסקרנות, לשגשוג הידע ולהעמקת המחשבה, ושואפים באמצעות הנגשת הידע האקדמי לציבור הרחב בישראל לטפח קִדמה אנושית, לקדם דיאלוג ומעורבות חברתית, ולעורר מצויינות במחקר ומלומדות בחינוך.

פרופ' אבי אלקיים

פרופ' אבי אלקיים, עמד בראש המחלקה לפילוסופיה יהודית, הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר־אילן. הוא מכהן כראש מרכז שלמה מוסיוף לחקר הקבלה באוניברסיטת בר־אילן.

 תחומי המחקר הראשיים הם: תורת הקבלה בימי הביניים ובראשית העת החדשה, חקר הזרמים הקבליים בצפת במאה השש-עשרה, מחקר המשיחיות השבתאית וגלגוליה באסלאם, חקר יחסי הגומלין בין המיסטיקה היהודית והמיסטיקה האסלאמית. עומד בראש קבוצת 'דרך אברהם' לדיאלוג רוחני לשלום בין יהודים ומוסלמים. מתרגם חיבורים פילוסופיים ומיסטיים מערבית קלסית לעברית בת-ימינו, כמו גם שירה מודרנית מערבית לעברית. הקים את הוצאת אדרא עם ד"ר דפנא לוין ועורך ראשי של הסדרות בהוצאה זה. 

ד"ר דפנא לוין

ד"ר דפנא לוין היא עמיתת מחקר בכירה במרכז מוסיוף לחקר הקבלה באוניברסיטת בר אילן. תחומי מחקרה הראשיים מתמקדים  בקבלה בימי הביניים  ובראשית העת החדשה :   בחקר תורות הגלגול, תורות הנפש, תורות הקארמה ותורות תיקון הנפש, ובחקר יחסי הגומלין בין תורות אלו בקבלה ובין  מקבילותיהן  בדיסציפלינה  הטראנספרסונלית  המתייחדת ברגרסיה לגלגולים קודמים. עוסקת  היום  בחקר הפירוש האזוטרי  לשיר השירים מן המאה הט"ז  ברנסנס האיטלקי.  לוין עוסקת אף בפרקסיס של הדיסציפלינה הטראנספרסונלית המתייחדת ברגרסיה לגלגולים קודמים, לעוברות, ללידה ועוד במטרה להתחקות אחר המקור למצוקותיו של אדם בחייו היום, לשחררם  ולהשיב לו את זכות הבחירה. הקימה את הוצאת אדרא יחד עם פרופ' אבי אלקיים במטרה להנגיש לצבור המשכיל ידע אזוטרי רחב מתחומי מחקר מגוונים.  עורכת את הכנס השנתי ליהדות, רוחניות ומיתוס יחד עם פרופ' אבי אלקיים המתקיים מדי פברואר במרכז הכנסים ע"ש אדנאור במשכנות שאננים ירושלים.      

עורך ראשי: פרופ׳ אבי אלקיים

על השם ״אדרא״

השם אדרא שאוב במשמעותו הסמנטית מספר הזֹהר.  המילה אדרא מקורה בשפה הארמית. משמעותה המילולית –  גורן. משמעותה ההקשרית בספר הזוהר – הכינוסים המיסטיים של חבורת הזֹהר בראשותו של רשב"י, ר' שמעון בר־יוחאי, מכונים בשם אדרא.  כי צורת ישיבתם של בני החבורה בכינוסים המיסטיים היתה בצורת חצי גורן כדי שיראו זה את פניו של זה. הוצאת הספרים היא כמעין תחליף לכינוסים הרוחניים של רשב"י  ובני חבורתו. 

על האות "אָלֶף"

אָלֶף היא נקודה שכלולות בה כל הנקודות האחרות (חורחה לואיס בורחס, האלף, עמ' 122)
 
הסמל המסחרי של הוצאת אִדרא היא האות "אָלֶף" שהיא האות הראשונה באלף-בית העברי. במיסטיקה הקבלית, האות א והמילה אלף מסמנות את ההתחלה ואת המקור. זוהי ה"ראשית" שמעבר ל"התחלה": הופעה ראשונית בזמן, הצורה הטהורה ביותר של האמת. 
עולמות מפרידים בין א, שהיא אות מכוננת ובראשיתית, לבין האותיות האחרות הבאות אחריה. הגעגוע הנוסטלגי אל הראשית, אל האלף, הוא מוטיב מרכזי בכתיבתו הפילוסופית-משיחית של ולטר בנימין וביצירתו הספרותית של חורחה לואיס בורחס. אצל בורחס הסימן אלף הופך למקום: מיקרוקוסמוס זוהר; המטאפורה הבלתי מפוענחת של הראשית (על פי האנציקלופדיה של הרעיונות, ערך אלף).
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן